-
Binnenfront
-
wielschuif
-
Buitenfront
-
-
Stoneyschuif
Bovenlandschesluis (1)terug
ALGEMEEN
Plaats
Waalwijk
Provincie
Noord-Brabant
Status
In gebruik
Monument
Rijk
Stichtingsjaar
1900
Waterweg
Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen
Beheerder
Waterschap Aa en Maas
TYPE
Hoofdtype
Stroomsluis
Subtype
Uitwateringssluis
Afsluitmiddel 1
Hefdeur
Afsluitmiddel sub 1
Stoneyschuif
Materiaal 1
Staal
Afsluitmiddel 2
Hefdeur
Afsluitmiddel sub 2
Wielschuif
Materiaal 2
Staal
Bijzonderheden
De uitwateringssluis in het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen kreeg een grote doorstroomopening van 6 meter aan weerszijden geflankeerd door twee kleinere doorstroomopeningen, elk 1,5 meter breed. Totale doorstroombreedte is 12 dus meter. In de meest westelijke doorgang is in 2017 een vissluis gerealiseerd.
DOORGANGEN
Aantal
5
Vaar- /stroombreedte
6 [m]
Drempeldiepte NAP
-0,36 [m]
Afsluitmiddel
Hefdeur
AFSLUITMIDDEL
Bewegingswerk
Lier met staaldraad
Bediening
Elektromechanisch
Materiaal bediening
Staal
Bijzonderheden
Alle openingen zijn voorzien van hefschuiven. Daarnaast werd de grote opening aan de rivierzijde ook nog voorzien van een stel vloeddeuren en een stel ebdeuren. De vier kleine openingen kregen aan de kanaalzijde een enkele draaideur en twee stel en schotbalksponningen.
BEDIENING
Inrichting
N.V.T.
Bediening
N.V.T.
Mechanisme
N.V.T.
Bijzonderheden
elektromechanisch aangedreven windas met Gallse kettingen voor de hefdeur, zonder schuiven: nivelleren door langzaam heffen deur.
nivelleerinrichting: 3 schuiven in elke roldeur
BIJZONDERHEDEN
Het Afwateringskanaal kruist het ten zuiden van de Bergsche Maas gelegen Oude Maasje. Dit water moest worden verbonden met het te graven Zuiderkanaal dat het oostelijke deel van het Oude Maasje verbond met een meer westelijk deel (de Bergsche Maas volgt ter plekke de bedding van het Oude Maasje). Tussen het oostelijke Oude Maasje en het Zuiderkanaal moest een inlaat- en uitwateringssluis komen. Om kosten te besparen werd besloten beide sluizen te verenigen tot één kunstwerk. Het oude Maasje loopt via vier sifons onder de uitwateringssluis in het Afwateringskanaal door naar de sluis in het Zuiderkanaal.
Het kunstwerk is in de tweede oorlog zwaar gebombardeerd, waardoor de sluizen ernstige schade opliepen. De grote hefschuif in de middenopening is daarom in 1946 vervangen door de huidige stalen Stoney-schuif. Dit bijzondere schuiftype werd rond 1880 uitgevonden door de Ierse ingenieur F.G.M. Stoney. en is in Nederland in de eerste helft van de 20ste eeuw meerdere keren toegepast. In 1985 werden het gemaal en de dienstwoning gesloopt. Rond die tijd werden ook drie van de vier sifons afgesloten en over de uitwateringssluis een nieuwe en bredere betonnen plaatbrug gelegd.
OP KAART